Сумата за издаване на ученическа е-бележка компенсира липсата на потребителска такса

...
Сумата за издаване на ученическа е-бележка компенсира липсата на потребителска такса
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Таксата за ученическата бележка спасява педиатрите от фалит

Сумата за издаване на ученическа е-бележка компенсира неналичието на потребителска такса за обзор при педиатър и по този начин избавя персоналните лекари от банкрут. Това сподели в предаването „ Тази заран “ доктор Георги Миндов, който е ръководител на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари.

„ Отпадането на бележките за учениците е доста самоуверено решение. По същият метод могат да отпаднат и болничните листове. Може цялата информация да е в амбулаторните листове – да ги разнасяме с цялата сензитивна информация в тях “, сподели той.

Според него цялата концепция е да не се заплаща за тази електронна записка на персоналния доктор, а на лечебното заведение.

„ Една записка коства към 5-6 лева, най-малко това, което аз зная. Родител е пратил 57 лева в лечебно заведение на бул. „ България “, където има 46 лева административна такса, а бележката е към 10-11 лева Така стават 57 лева, само че тук не става дума единствено за бележката, тъй като имаме и обзор на детето. Но тази цена е по-скоро изключение “, разясни той.

Д-р Георги Миндов е безапелационен, че има и лекари, които не желаят и никакво възнаграждение. Той разясни, че родителите на децата не заплащат потребителска такса. Единствената опция персоналният доктор да си покрива разноските е с въвеждането на такса за издаване на тази е-бележка, тъй като те са отвън пакета, заплащан от НЗОК.

„ Потребителската такса при персоналния доктор за хората над 65 години се компенсира от страната. По същият метод би трябвало да се поема и текста за децата. Държавата би трябвало да обезпечи финансиране за педиатрите, с цел да могат тези практики да съществуват “, сподели още той.

Д-р Георги Миндов уточни, че в ръководеното от него лечебно заведение таксата за издаване на записка е 4 лева и никой не се противи на това, защото то е упоменато в ценоразписа. Според него тази такса е жизненоважна за педиатричните практики, така като това е главен доход за тях. „ Тези хора евентуално ще прекратят активността си, тъй като няма да могат да си заплащат разноските “, разясни той.

Лекарят изясни също по този начин, че никой не желае да отваря детска процедура, тъй като активността е нерентабилна. Това ще докара до липса на педиатри и родителите няма да има къде да си запишат децата, разясни той.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР